Μια άποψη για το ψηφιακό mix (ITB)
 • iliasgogakis
  Posts: 2
  Joined: Wed Apr 26, 2017 6:08 pm

  Μια άποψη για το ψηφιακό mix (ITB)

  by iliasgogakis » Wed Apr 26, 2017 6:28 pm

  Η τεχνολογία εξελίσσετε με αστραπιαίους ρυθμούς. Κάθε 6 μήνες κάτι που θεωρούσαμε τεχνολογικά πρωτοπόρο, πλέον μέσα σε ένα διάστημα 6-9 μηνών έχει όχι μόνο ξεπεραστεί, αλλά και αλλάξει και ο τρόπος χρήσης και λειτουργίας τους. Εαν δούμε πως καθημερινά χρησιμοποιούμε τα κινητά μας σήμερα και πως πριν απο 12 μήνες ή 24 μήνες θα καταλάβετε ότι μέσα απο αυτές τις μικρές συσκευές, σε αυτό το διάστημα, έχουμε σχεδόν αντικαταστήσει του ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις καθημερινές μας ανάγκες. Που μία βασική μας καθημερινή ανάγκη είναι και η μουσική.

  Ζω στην Αγγλία τα τελευταία 4 χρόνια. Σε μία ίσως απο τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, το Λονδίνο. Το κόστος αναλογικού mix και αναλογικής παραγωγής αγγίζει απίθανα κόστη. Είχα και έχω την τύχη να συνεργάζομαι με επαγγελματίες μουσικούς και να είμαι καθημερινά σε studios μικρά ή μεγάλα, σε εταιρίες που κάνουν post production, και να συνομιλώ με ανθρώπους που ασχολούνται όπως εγώ με το ITB (in the box) mixing. "Η αλλαγή ήταν αναγκαία μου λένε" σε συνομιλίες μας, καθώς η τεχνολογία, η ανάγκη για ταχύτερη παράδοση των project, η μείωση των budget, η απλούστερη μορφή που προσφέρει η ψηφιακή μορφή μίξης, είναι μόνο απο τα λίγα που μου έχουν πει.

  Φυσικά συμφωνώ και έχω και άλλους πόσους λόγους ακόμα έαν ψάξω να βρω, και θα γράφω μέχρι αύριο. Κακά τα ψέματα, θα ήθελα πολύ να μπορέσω να βρεθώ σε ένα studio όπως τα θρυλικά συγκροτήματα των 50s 60s 70s 80s κτλ αλλά όπως και να το κάνουμε ζούμε σε μια εποχή που όλα γύρω μας είναι ψηφιακά. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

  Εγώ είμαι της άποψης ότι μπορώ να κάνω το ίδιο καλή δουλειά με χαμηλότερο κόστος, σε μικρότερο χώρο, χωρίς να πρέπει να επενδύσω εκατομμύρια για μια SSL κονσόλα που θα πρέπει να την συντηρώ για να την βλέπει ο πελάτης και να γουστάρει, να επενδύσω σε κάποια καλά set ηχείων και κατασκευής δωματίου, και μια καλή κάρτα ήχου με καλούς converters. Μην αρχίσετε όλοι τώρα και λέτε UAD και AVID κτλ... το marketing που έχει πέσει είναι απίστευτο... εαν θες να κάνεις κάτι καλό δεν είναι μόνο αυτές οι εταιρίες...

  Επενδύοντας καλά στους convertors και σε ένα καλό σετ monitors και σε σωστή ακουστική στο δωμάτιο σου, χωρίς να τινάξεις την τσέπη στον αέρα μπορείς και με ένα καλό σετ plugins μπορείς να ξεκινήσεις όμορφα και ωραία να κάνεις την δουλειά σου.

  ΠΡΟΣΟΧΗ : Επειδή η τεχνολογία είναι διαθέσιμη δεν πάει να πει ότι μπορούμε όλοι να κάνουμε τα πάντα. Εαν είσαι μουσικός κάνε την μουσική σου και επέλεξε κάποιο επαγγελματία mixing engineer να σου αναδείξει τα τραγούδια μέσω ενός καλού και δυνατού mix.

  Με κάθε εκτίμηση
  Ηλίας Γκογκάκης
  Mixing Engineer

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest