Αγαπητοί αναγνώστες καλώς ήρθατε στο μοναδικό ελληνικό φόρουμ που αφορά την μουσική παραγωγή. Έυχομαι καλή αρχή σε αυτή την προσπάθεια και μακάρι να εξελιχθεί όλο αυτό σε ένα τεράστιο μουσικό φόρουμ όπου θα ανταλλάσουμε χρήσιμες πληροφορίες για την μουσική παραγωγή. Πριν ξεκινήσω όμως το "παρθενικό" μου άρθρο θα ήθελα να συστηθώ.
Ονομάζομαι Δημήτρης Μανωλάτος (aka Hit The Bass) είμαι 26 ετών και μένω στην Αθήνα. Με τη μουσική άρχισα να ασχολούμαι σε ηλικία 16 ετών όπου προσπαθούσα να κάνω nonstop mixes. Εν συνεχεία με κέρδισε η μουσική παραγωγή καθώς ένιωθα την ανάγκη να δημιουργήσω το δικό μου κομμάτι. Το είδος που με κέρδισε είναι η Progressive House, η Progressive Trance και η Nu Disco. Από το 2010 ασχολούμαι επαγγελματικά με την μουσική παραγωγή έχοντας κυκλοφορίες από εγχώριες δισκογραφικές όπως: Sugar Faktory, My Group & Warner Music. Πρόσφατα ξεκίνησα να διδάσκω και μαθήματα μουσικής παραγωγής στα Grey Studios (http://greystudios.gr/).
- Τι είναι λοιπόν το FL Studio;
Το FL Studio είναι ένα ψηφιακό πρόγραμμα μουσικής παραγωγής (Digital Audio Workstation).
Το πρόγραμμα αυτό διατίθεται μέσω της Image Line (http://www.image-line.com/downloads/fls ... nload.html) για 32bit & 64bit συστήματα & Macintosh. Όπως τα περισσότερα προγράμματα μουσικής παραγωγής διαθέτει κάποια δικά του plugins έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να έχει ότι χρειάζεται για να ξεκινήσει το παραγωγικό του ταξίδι. Φυσικά υπάρχουν διάφορα plugins τα οποία μπορεί ο καθένας να κατεβάσει και να εγκαταστήσει έτσι ώστε να μπορεί και ο ίδιος να κρίνει ποιό τον βολέυει καλύτερα.
- Ο μεγαλύτερος μύθος που ακούγεται στον κλάδο αυτόν.
Πάρα πολλοί με ρωτάνε ποιό είναι το καλύτερο πρόγραμμα μουσικής παραγωγής. Σε πολλά forums επίσης γίνονται συζητήσεις για ποιό DAW έχει την καλύτερη ποιότητα ήχου. Πολλοί λένε ότι είναι το Cubase ή το Logic ή το Ableton ή το FL Studio ή το Studio One κλπ. Η αλήθεια όμως είναι μία. ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ πρόγραμμα μουσικής παραγωγής χρησιμοποιεί τουλάχιστον τους υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής 32 Bit, θα επεξεργάζεται τον ήχο χωρίς την εισαγωγή ανεπιθύμητων στρεβλώσεων, αλλαγές στην απόκριση συχνότητας ή γενικώς σε οποιαδήποτε άλλη επίδραση η οποία γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί. Αυτή η ικανότητα επεξεργασίας ήχου, χωρίς να κάνει ακούσιες και ακουστικές αλλαγές ονομάζεται διαφάνεια (Transparency).
- Με ποιό κριτήριο διαλέγουμε το πρόγραμμα παραγωγής μας;
Κατά την δικιά μου άποψη το μοναδικό κριτήριο για να διαλέξεις το πρόγραμμα μουσικής παραγωγής είναι το γραφικό περιβάλλον και κατα πόσο λειτουργικό είναι για σένα. Είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις με ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα σου δημιουργεί προβλήματα κατά την διάρκεια λειτουργίας του. Εγώ για παράδειγμα ξεκίνησα με το FL Studio καθώς είναι το πλέον φημισμένο πρόγραμμα μουσικής παραγωγής για το οποίο υπάρχουν άπειρα tutorials στο internet τα οποία βοηθούν πάρα πολύ στην κατανόηση των λειτουργιών του προγράμματος. Επίσης γνώριζα αρκετούς παραγωγούς που δούλευαν με άλλα προγράμματα μουσικής παραγωγής και έτσι μπορούσα να καταλάβω πιο γρήγορα ποιό πρόγραμμα μου ταίριαζε. Οπότε πρίν επιλέξετε με ποιο πρόγραμμα θα δουλέψετε, δοκιμάστε 2-3 και δείτε μόνοι σας με ποιό δημιουργείτε
ποιό άνετα.
- Τι θα βρείτε μέσα στο FL Studio αφού το εγκαταστήσετε.
Το FL Studio όπως προανέφερα παραπάνω έχει κάποια δικά του Plugins τα οποία βοηθούν τον χρήστη να ξεκίνησει να δημιουργεί. Μέσα στο FL Studio λοιπόν θα βρείτε αρκετά Plugins για να επεξεργαστείτε τον ήχο σας, όπως, Multiband Compressor, Delay, Reverb, Equalizer. Διαθέτει κάποια δικά του ψηφιακά synths όπως το Sytrus ή το Harmor έτσι ώστε να μπορείτε να πειραματιστείτε με πάρα πολλούς ήχους. Έν συνεχεία θα μπορείτε και απο μόνοι σας να κατεβάσετε κάποια άλλα VST (Sylenth1, Spire, reFX Nexus, Massive, Serum κλπ.) έτσι ώστε να έχετε πολλές εναλλακτικές επιλογές ήχων. Τέλος θα βρείτε και ένα έτοιμο project το οποίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε κάποιες απο τις λειτουργίες του προγράμματος όπως και κάποιες τεχνικές πάνω στην μουσική παραγωγή.
- Τι πρέπει να κάνει ένας μουσικός παραγωγός;
Η μουσική παραγωγή είναι ένας πολύ απαιτητικός κλάδος. Χρειάζεται να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο να ψάξετε τα sample packs, τα VST και τα Plugins με τα οποία θα δουλεύετε. Θα πρέπει να ανατρέξετε πολλές φορές στο YouTube έτσι ώστε να δείτε σε κάποιο tutorial κάποια τεχνική την οποία δεν ξέρετε πώς θα την υλοποιήσετε. Στην πορεία όμως θα καταλάβετε πόσο όμορφο και ξεχωριστό είναι να δημιουργείς κάτι απο το ΤΙΠΟΤΑ.
Και κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος αυτού του άρθρου. Σας ευχαριστώ πάρα πολυ για τον χρόνο σας και ανυπομονώ να απαντήσω στις όποιες ερωτήσεις έχετε. Θα υπάρξουν και άλλα άρθρα στα οποία θα αναλύουμε και θα συζητάμε περισσότερα για την μουσική παραγωγή, τα VST, τα Plugins αλλά και τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική
μουσική.
Με εκτίμηση,
Hit The Bass.