Χρειάζομαι μίξη, mastering ή καλύτερο production
 • User avatar
  Chris Matis
  Posts: 5
  Joined: Mon Oct 31, 2016 11:22 pm

  Χρειάζομαι μίξη, mastering ή καλύτερο production

  by Chris Matis » Thu Feb 15, 2018 1:42 pm

  Χρειάζομαι μίξη, mastering ή καλύτερο production ???

  Ο παραπάνω τίτλος είναι κάτι που ακούω τα ταλευταία χρόνια πάρα, μα πάρα πολλές φορές και ειδικά απο τις νεότερες ηλικίες πλέον.
  Το production, η μίξη και το mastering ειναι μια αλυσίδα που αν τηρηθεί, το αποτελεσμά του ειναι άψογο. Αυτό όμως χρειάζεται αρκετές ώρες δουλειάς και δεν γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες, μήνες ή χρόνια. Ακόμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με τόση μικρή εμπειρία σε ενα home studio που τις περισσότερες φορές δεν έχει καλη ακουστική. Με τον χρόνο συμμαχό μας όμως, μπορούμε να φτάσουμε λόγο της τεχνολογίας και της εμπειρίας που θα εχουμε αποκτήσει, σε πολύ καλά αποτελέσματα.

  Κατα τη δική μου γνώμη τις περισσότερες φορές το βασικό πρόβλημα κρύβεται στο production. Σε αυτό το σημείο ειναι που υπάρχουν ατέλειες ή προβλήματα, τα οποία η μίξη και το mastering δεν μπορούν να διορθώσουν πάντα. Μερικά απο τα προβλήματα που εμφανίζονται ειναι οτι λόγο της κακής ακουστικής του χώρου οπως προανέφερα, δεν μας δίνεται η δυνατότητα να ακούσουμε με σιγουριά αυτο που χρειαζόμαστε.

  Για παράδειγμα ενα καλό και δεμένο kick και bass αφου δεν μπορούμε να το ακούσουμε σωστά πως θα το φτιάξουμε και θα ειμαστε σίγουροι οτι είναι αυτό που θέλουμε. Το layering το οποίο κρύβει συνδυασμούς ήχων και φυσικά περισσότερες δυσκολίες για να το πετύχουμε, πως θα φτάσουμε στο επιθυτό αποτέλεσμα αφου και πάλι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Ακόμα και το να επιλέξουμε τους αρχικούς ήχους χωρίς να τους επεξεργαστούμε για να ξεκινήσουμε τη παραγωγή μας, πολλές φορές νομίζουμε οτι ειναι ο σωστό ήχος, αλλα οταν πραγματοποιήσουμε ακρόαση σε αλλο ηχοσύστημα αντιλαμβανόμαστε οτι δεν είναι αυτο που πραγματικά θέλαμε.

  Άρα όλα αυτά αν δεν μπορούμε να τα ακούσουμε και δεν έχουμε και την εμπειρία πολλες φορές να τα εντοπίσουμε, τοτε φτάνουμε στο σημείο της μίξης και αντιλαμβανόμαστε οτι δεν έχουμε επιλέξει σωστά samples και ήχους. Ακομα περισσότερο αν ο ηχολήπτης που συνεργαστούμε για τη μίξη δεν εχει και αυτος εμπειρία ή πραγματοποιεί το mix και το mastering σε home studio με κοινά προβλήματα σαν τα δικά μας, τοτε απλα θα ενθουσιαστούμε απο καποιες ρυθμίσεις του, αλλα οταν παραλάβουμε το τελικό track υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα σε σύγκριση με αλλα tracks.

  Όλα τα παραπάνω ειναι πράγματα τα οποία μπορεί να μη τα έχουμε σκεφτεί ποτέ, λόγο του ενθουσιασμού και της νεας τεχνολογίας που μας προσφέρεται, νομίζοντας οτι μπορουμε πολύ ευκολα να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμενη παραγωγή.

  Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και υπομονή και με αρκετή δουλειά θα φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, συνδυάζοντας home studio και επαγγελματικά studio παντα στο μουσικό είδος που εργάζεστε.

  Tags:

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests